Göz Hastalıkları Nedir?
Göz sağlığı ve hastalıkları bölümü, gözlerde meydana gelen her türlü sağlık sorunun teşhis, tedavi ve takibi ile ilgilenen tıp branşıdır.
Günlük yaşam konforunun korunması açısından hayli önemli olan göz sağlığı, hastalıkların erken teşhisi ile kolayca tedavi edilebilir. İhmal edilen hastalıklar ise kalıcı körlük ya da görme bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle her sene 1 kez düzenli olarak rutin göz muayenesi yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Göz polikliniğinde genetik görme sorunları, çevresel görme kusurları, göz zarı, göz kapakları, göz merceği, gözyaşı kanlı ve göz sinirlerinde oluşan tüm sağlık sorunlarının muayenesi gerçekleştirilir.
Göz cerrahisi için ameliyathaneler, henüz reşit olmamış hastalar içinse çocuk göz doktoru bölümü hizmet vermektedir. En sık görülen hastalıklar katarakt, hipermetrop, astigmat, miyop, sarı nokta hastalığı, göz tembelliği, göz enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, hassasiyet, kırma kusurları, kornea ve retina deformasyonlarıdır.
Göz sağlığını tehdit eden hastalıklar batma hissi, gözlerin kızarması, ağrı duyumu, çapaklanma, ağırlık hissinin oluşması, yaşarma, akıntı ve görebilmek için gözlerin kısılması gibi belirtiler gösterir.
En yaygın sebepleri ise çok parlak ya da loş ışıkta gözlerin yorulması, yüksek ateşle seyreden hastalıklar, yabancı cisimlerin göz dokularına zarar vermesi, göz kuruluğu, kalp ve şeker hastalığı gibi kronik sağlık sorunları, gözyaşı kanallarının tıkalı olması, ya da genetik faktörlerdir.
Göz doktoru tarafından yapılan muayene sonrasında hastalığın teşhis ve tedavi edilmesi mümkün olur.
Göz Doktorlarınını Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Hastanın şikayetlerini dinledikten sonrasında muayene ve tetkikler ile hastalığın teşhis edilmesi,
- Rutin kontroller ile hastanın göz ölçümlerini takip etmek,
- Gerekli görülmesi halinde kontakt lens ve gözlük gibi reçeteleri yazmak,
- Teşhis edilen hastalığa ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak en uygun tedavi planını hazırlamak,
- Gerekli durumlarda lazer operasyonlarını uygulamak ve iyileşme süreci boyunca hasta takibi sağlamak,
- Bulaşıcı göz hastalıklarının yayılmasını önlemek için hastayı bilinçlendirmek,
- Göz kuruluğu, ağrı ve acı duyumu, göz yaşarması, çapaklanma ve enfeksiyon gibi sağlık sorunları için gereken ilaçları reçete etmek,
- Kronik hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan göz hastalıkları için ilgili branş hekimleriyle işbirliği kurmak,
- İşe alım için gerekli olan göz muayene raporu, engel oranını belirtmek için gereken görme engelli sağlık raporu ve istirahat raporu gibi evrakları düzenlemektir.
Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının sabırlı, stres altında da etkin şekilde çalışabilen, dikkatli, konsantrasyonunu uzun süre boyunca koruyabilen, hassas operasyonları gerçekleştirebilecek ve takım çalışmasına yatkın kişiler olması beklenir. Çünkü gözler, vücuttaki en hassas organların başında gelmektedir.
Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
- Göz Tansiyonu: Glokom adı da verilir. Gözyaşı kanallarında oluşan tıkanıklıklar, göz içi sıvılarının birikmesine ve yeterli boşaltımın gerçekleştirilmemesine yol açar. Bu durum sonucundan göz içindeki basınç yükselerek gözlerde ağrı, bulanık görüş ve baş ağrısı gibi şikayetlere neden olur. Tedavi edilmemesi halinde göz sinirleri kalıcı şekilde deforme olur.
- Renk Körlüğü: Renkleri, görme merkezinde bulunan pigmentler sayesinde birbirinden ayırabiliriz. Ancak bu pigmentlerin yetersiz kalması ya da hiç olmaması kırmızı, mavi ve yeşil gibi renkleri ayırmakta güçlük çekilmesine yol açar.
- Katarakt: Özellikle diyabet hastalarında ve ileri yaştaki hastalarda sık görülen bir sağlık sorunudur. Göz merceği zaman içerisinde saydamlığını kaybeder ve göze perde inmiş hissi verir. Ağrı duyumu oluşturmamakla birlikte ışığın hassasiyet yaratması, sık sık gözlerin kamaşması ve görüşün bulanıklaşması gibi belirtiler verir.
- Ektropiyum: Yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelir. Alt göz kapağının sarkması ve dışa doğru dönmesiyle ortaya çıkar. Kornea tabakasında kuruma, ışık hassasiyeti, göz sulanması, görüşün bulanıklaşması ve batma hissiyle belirti verir.
- Şaşılık: Genellikle küçük çocuklarda görülür ve pediatrik göz doktorları tarafından tedavi edilir. Ancak ileri yaşta geçirilen yüksek ateşli hastalıklar ya da kazalarla da meydana gelebilir. Her iki gözün aynı noktaya bakmasını engelleyen bir sorundur.
- Bulaşıcı Göz Hastalıkları: Viral göz enfeksiyonları, kişiden kişiye ya da kişiden yine kendisine bulaşabilir. Gözlerde kızarıklık, akıntı, çapaklanma, şişlik, kaşıntı ve hassasiyet gibi bulgular verir. İlaç kullanımıyla kısa sürede tedavi edilebilir.
- Alerjik Hastalıklar: En sık görülen göz hastalıkları arasında yer alır. Polenler, kozmetik ürünleri, ilaçlar, saman nezlesi, sıcak iklimler ya da kuru hava gibi etmenlere bağlı olarak gelişebilir. İlaç tedavisi ile kontrol altına alınması mümkündür.
- Göz Yaralanmaları: Geçirilen kazalar ve alınan darbelere bağlı olarak göz sağlığının olumsuz etkilenmesidir. Gözde meydana gelen deformasyona bağlı olarak ilaçlar ya da cerrahi operasyonlarla tedavisi sağlanır. Bu sayede kalıcı fonksiyon kayıpları mümkün olan en iyi şekilde önlenmiş olur.
- Görme Kusurları: Hipermetrop, miyop ve astigmat gibi sağlık sorunlarını kapsar. Miyop hastaları uzağı, hipermetrop hastaları ise yakını net olarak göremez. Astigmat, her iki hastalıktan da farklı olarak bulanık görmeye yol açan sağlık sorunudur. Lazer ameliyatları, kontakt lens ya da gözlük kullanımı ile net görüş sağlanır.
Göz sağlığı ve hastalıkları bölümü gözlerde meydana gelen tümör oluşumları, kanserli doku oluşumları, iltihaplanma ve doku nakli gerektiren fonksiyon kayıpları gibi sağlık sorunlarıyla da ilgilenmektedir. Yapılan muayene sonrasında hastanın ihtiyacı olan tedavi planı belirlenir ve uygulanır.
02 Haziran 2022