Kardiyoloji

Sıkça Sorulan Sorlar

Kardiyoloji Nedir?

Tıp alanında en önemli dallardan birisi olan kardiyoloji, kalp ve sinir hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Önceki yıllarda bilim alanında iç hastalıkları bölümünün bir alt dalı olarak geçen kardiyoloji, daha sonra kendi dalına ayrılmış ve farklı hastalıkların tedavisi için oluşturulmuştur.

Tıp bölümünde okumuş ve eğitimini tamamlamış olan bir doktor, kardiyoloji dalında uzmanlığını tamamladığı taktirde kardiyolog olarak göreve başlar. Günümüzde pek çok farklı hastalıkların tedavisinin üstlenildiği kardiyoloji dalında nefes darlığı, öksürme, bayılma, yorgunluk, şiddetli göğüs ağrıları gibi şikayetlere bakılmaktadır.

Kardiyoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Daha çok kalp ve dolaşım sistemindeki rahatsızlıkların bakılmış olduğu kardiyoloji bölümünde aşağıdaki hastalıklara da bakılmaktadır:

- Aort Yetmezliği
- Hipertansiyon
- İskemik Kalp Hastalıkları
- Aort Darlığı
- Anjina Pektoris
- Akut Koroner Sendromu
- Mitral Kapak Yetmezliği
- Pulmoner Yetmezlik
- Primer Tümörler
- Pulmoner Stenoz
- Atriyal Miksoma
- Kardiyak Aritmiler
- Kardiyak Arrest
- Periferik Arter Hastalıkları
- Mitral Kapak Darlığı
- Aterosklerotik Koroner Arter Hastalığı
- Trisküspit Stenozu
- Endokart Hastalıkları
- Kardiyomiyopati
- Akut Miyokardit
- Perikardiyal Efüzyon
- Perikard Tamponadı
- Kardiyak Tümörler
- Wolf Parkinson White Sendromu

Kardiyoloji Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

İnsan sağlığının yerine getirilmesi ve çeşitli hastalıkların sonlandırılabilmesi için erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Kardiyoloji dalında bulunan ve tedavi edilen çeşitli hastalıkların belirtileri şunlardır:

- Kalp hastalıklarında görülebilen hızlı kilo kayıpları
- Şiddetli kalp çarpıntıları
- Arter hastalıklarında sıkça görülebilen göğüs ağrıları ve sancıları
- Genellikle kalp yetmezliği hastalığında görülebilen gece sıkça idrara gitmek ve solunum güçlüğü çekmek
- Solunum yetmezliği ve güçlüğü sırasında görülen ortopne
- Kalp kapakçığı problemlerinde ortaya çıkan kan kusma olaylarında
- Sertleşme sorunlarında
- Kardiyoloji alanında en fazla görülen hastalıklarından birisi olan ansızın bayılma olaylarında
- Kalp yetersizliği hastalıklarında hastaların en fazla karşılaştıkları sorunlardan birisi de nefes darlığıdır. Bu nefes darlığı sorunları uykuda da görülebilmekte ve bu sorunda kardiyoloji hastalıklarının en temel belirtilerinin başında gelmektedir.

Ne Zaman Kardiyoloğa Gidilmesi Gerekiyor?

Dünyada insan için en önemli şeylerin başında kendi sağlıkları geliyor. İnsan sağlığının güvenli şekilde korunması amacı ile oluşturulan tıp sektöründe yer alan diğer alanlarda olduğu gibi kardiyoloji hastalıklarında da vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Kardiyoloji alanında farklı hastalıklar için çeşitli belirtiler yer almakta ve bu belirtiler için özel doktora başvurulması gerekmektedir. Kardiyoloğa gitmek için şu belirtileri geçirmiş olmanız yeterlidir:

- Çarpıntılar yaşandığı zaman
- Hastalarda tansiyon sürekli yüksek olarak görülüyorsa
- Baş dönmesi sorunları giderek artıyorsa
- Ayak ve bacakların farklı bölümlerinde ödemler oluyorsa
- Merdiven çıkarken, az mesafe yürürken veya otururken bile aşırı halsizlik ve yoğunluk hissi varsa
- Hareket ettikten sonra nefes darlığı şikayetleri oluyorsa kardiyoloğa gidilmesi ve zaman kaybedilmemesi gerekmektedir.

Kardiyolog Uzmanları Tedavi İçin Ameliyat Yapar Mı?

Yaklaşık 6 yıllık bir tıp fakültesi eğitiminden mezun olan doktorlar, daha sonra sınava girmekte ve kardiyoloji bölümünü tercih etmek için belirli puanı sınavdan almış olmalarının ardından hastanelerde 5 yıl daha eğitim almaktadır. 5 yıl eğitimin ardından bir sınav daha olan doktorlar, kardiyoloji uzmanı olurlar.

Kardiyoloji uzmanı olan kardiyologlar, çeşitli hastalıkların tedavi edilmesi için herhangi bir açık ameliyat yapmazlar. Ancak kalp hastalıklarında tanı ve teşhis koymak amaçlı tedavilerinde farklı yöntemler kullanırlar. Bunun yanı sıra kardiyologlar tarafından kalp pili takılması durumunda tedavilerde gerçekleştirilmektedir.

02 Haziran 2022